Безплатна електронна библиотека

Евгения Марс - извън сянката на Вазов - Евгения Марс

ЦЕНА: БЕЗПЛАТНО
FORMAT: PDF EPUB MOBI
ДАТА НА ИЗЛИЗАНЕ: 2015
РАЗМЕР НА ФАЙЛА: 11,78
ISBN: 9789543983926
ЕЗИК: БЪЛГАРСКИ
АВТОР: Евгения Марс

Най-добрият Евгения Марс - извън сянката на Вазов pdf, който ще намерите тук

Описание:

В продължение на десетилетия името на Евгения Марс незаслужено остава в сянката на Иван Вазов. Народният поет я среща 17 години преди смъртта си, възприема я като близка приятелка и я издига в култ, като ѝ пише развълнувани писма и ѝ посвещава стихове. Сам по себе си този факт е достатъчно красноречив за творческото и човешкото обаяние на Евгения Марс, която блести със собствена светлина в културната история на страната ни. Авторка е на сборниците с разкази „Из живота”, „Лунна нощ. Разходка из Цариград”, „Белите нарциси” и „Човекът в дрипи”, на три драми, две от които са играни в Народния театър – „Магда” и „Божана”. Нейни разкази са печатани в чужди издания, есеистичните й творби се радват на одобрението на широк кръг читатели. През 1920 г. е наградена от цар Борис ІІІ с орден Дамски кръст ІІІ ст. с корона за гражданска заслуга, придружен от грамота в знак на признание за нейната „деятелност като писателка”.Нейна заслуга е издаването на енциклопедичния алманах „Полувековна България 1878–1928”, който съдържа изключително ценни статии, обзори и изследвания за първите пет десетилетия от развитието на новоосвободеното ни отечество.Евгения Марс и съпругът ѝ д-р Михаил Елмазов, първият български дипломиран зъболекар, гостоприемно отварят дома си за българската интелигенция – в къщата им на столичната ул. „Бачо Киро” през 20-те и 30-те години всеки четвъртък се събира духовният елит на нацията. Така се ражда прочутият литературен салон на Евгения Марс, уникално културно средище с проекция и в нашата съвременност.На ползу роду е и дейността на Евгения Марс като председателка на Клуба на българските писателки.

...нето на книга "Извън сянката на Вазов - Евгения Марс" текстови, графични и други материали са собственост на носителите на авторските им права ... Евгения Марс извън сянката на Вазов | Жената днес ... . Книгата съдържа избрани творби на Евгения Марс (1877-1945), писателка, преводачка и общественичка, чието творчество не е издавало след 9 септември 1944 г. Подбрани са разкази, театрални пиеси, пътеписи, есета, спомени и ... Същото прави и Елиана Митова, съставител на сборника "Евгения Марс извън с ... Евгения Марс извън сянката на Вазов | Жената днес ... . Подбрани са разкази, театрални пиеси, пътеписи, есета, спомени и ... Същото прави и Елиана Митова, съставител на сборника "Евгения Марс извън сянката на Вазов" (2015), но тъй като предговорът й jнеприкрито черпи цели блокове от данни и дори риторични фигури от ... Евгения Марс - Извън сянката на Вазов. Българска проза. Издателство Труд - стари книги, употребявани книги, нови книги Евгения Марс извън сянката на Вазов. За първи път след 9 септември 1944 г. в един том излизат избрани творби на Евгения Марс. „Евгения Марс извън сянката на Вазов" съдържа подбрани разкази, театрални пиеси, пътеписи ... В емоционален план, любовта към Евгения Марс е спасението на Вазов. При нея той намира покой, уют,преклонение и творческо споделяне. Дори близките му се примиряват. Евгения Марс - извън сянката на Вазов ⚫ от Евгения Марс 【Труд】 9789543983926 Купете сега от онлайн книжарница Сиела Безплатна доставка над 40 лв. Евгения Марс извън сянката на Вазов Всички книги могат да бъдат поръчани чрез платформата, по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайта. Така се ражда прочутият литературен салон на Евгения Марс.

Едва неотдавна, за първи път след 9 септември 1944 г., в един том излязоха избрани творби на Евгения Марс. „Евгения Марс ... Евгения Марс e родена на 25.08.1877 г. в Самоков в семейството на търговец и учителка. В столицата учи в Първа с...